Nieuws - 30 november 2021

Praktijkverhalen gezocht

Duurzaamheid is een hot item. Ook op scholen. Leerlingen zijn bezig met duurzame vraagstukken, maar het ontbreekt hen soms aan praktijkvoorbeelden.

Graag nodigenn wij bedrijven uit om hun verhaal te vertellen over wat zij doen. Kleine moeite voor u, maar een groot effect voor de leerlingen. De lessen beginnen in april 2022. 

Het gaat om vier scholen in Rotterdam. De leerlingen volgen het vak Technologie en Toepassing, waarbij ze met praktische opdrachten aan de slag gaan. De leerlingen zijn hier minmaal acht weken mee bezig. Vanaf april 2022 staat het thema ‘duurzaamheid; het circulaire project’ op het programma. Hoe maken we Rotterdam circulair/ duurzaam? 

We willen de leerlingen graag praktijkvoorbeelden laten zien en nieuwe ervaringen meegeven. Hiervoor hebben wij mensen nodig die hun verhaal willen vertellen. Dit kan via een (online) gastles of een bedrijfsbezoek. Eind schooljaar sluiten alle leerlingen dit project af met een presentatie. De beste presentaties of oplossingen worden getoond aan de bedrijven. Zij bepalen wie de winnaar van het jaar is.

Opdracht leerlingen

In het jaar 2026 moet Rotterdam de eerste stad op aarde zijn die op alle facetten circulair is.

Denk hierbij aan deelgebieden zoals: 

 • Afval in de gezondheidzorg, bij bedrijven, particulieren en in de haven. 
 • Denk aan scheiden/verbranden/recyclen/riolering.
 • Duurzame groene energie zoals verwarmen, koelen en elektriciteit.
 • Denk aan logistiek en transport en groene voertuigen en vaartuigen.
 • Denk aan duurzame oplossingen in het bouwen van huisvesting en gebouwen
 • Out of the box ideeën. 

Doet u mee? Geeft u ook een gastles op school of mogen er leerlingen met docent naar uw bedrijf komen voor een bedrijfsbezoek? 

We horen graag op welk deelgebied uw verhaal of uw bedrijf aansluit. We kunnen dan de leerlingen indelen, die ook met dit onderwerp bezig zijn. 

In overleg met u plannen wij deze bezoeken. Ook inhoudelijk kunt u hulp krijgen om uw verhaal af te stemmen op deze doelgroep. De mavoleerlingen zitten in de tweede of derde klas en zijn ongeveer 14/15 jaar. 

U kunt hiermee ook uw bedrijf en branche onder de aandacht brengen bij deze toekomstige werknemers en stagiaires. Wie weet ziet u ze terug als stagiair, als werknemer of als uw baas!

Neem contact op met Angela van Zaalen voor meer informatie.
Telefoon 06 -53 22 14 29 of mail naar angela@sob-rotterdam.nl.

Het is voor de scholen:

 • De Toorop Mavo
 • Libanon Lyceum
 • Scheepvaart en Transport College
 • Roncalli-mavo
  • News - 13 juni 2022

   Nieuwe website TechTown in de maak

   Als regio Rotterdam Noord werken we momenteel aan een nieuwe website om beter te communiceren met onze stakeholders. Naast belangstelling voor Techniek & Technologie willen we onze leerlingen ‘op Noord’ ook graag ...

  • News - 13 juni 2022

   Techniekweek Toorop Mavo

   Van 7 tot en met 11 juni 2022 vond op de TooropMavo de techniekweek voor leerjaar 1 en 2 plaats.  Zo’n 200 leerlingen zijn aan de slag gegaan met vraagstukken van diverse ...

  • News - 13 juni 2022

   VCH-store een succes!

   De VCH-store is inmiddels volledig bezet en open. De winkel van, voor en door leerlingen, waar de leerlingen worden uitgedaagd en begeleid bij het ontwikkelen van talenten op het gebied van kennis, ...

  • News - 13 juni 2022

   Verdiepende stages onder lestijd

   Naast oriënterende (snuffel) stages werkt onze regio ook aan de opzet van verdiepende stages voor vmbo-leerlingen uit het 4e leerjaar. Dit zijn kortlopende stages van 2 tot 5 dagen waarbij vooraf vaststaat ...

  • News - 13 juni 2022

   T & T project circulaire economie

   De Roncalli mavo, Toorop Mavo, het STC en het Libanon Lyceum werken vanuit het Vak T&T (Technologie & Toepassing) samen aan een mooi project over duurzaamheid en circulariteit in samenwerking met bedrijven. ...

  • News - 13 juni 2022

   Meer techniek binnen het praktijkonderwijs

   Vier leerlingen van het Schreuder College hebben onlangs hun lascertificaat behaald. Docent Hans Fleischhauer van Focus Beroepsacademie heeft hen de kneepjes van het vak bijgebracht, samen met Jet Valk van het Schreuder ...

  • News - 13 juni 2022

   STC update

   De vmbolocatie van STC aan de Westzeedijk verhuist vanaf het nieuwe schooljaar naar Lloydstraat 35 in Rotterdam. Docenten hebben hun lokalen ingericht met moderne en up-to-date machines, mede dankzij het STO-budget. In ...

  • News - 13 juni 2022

   Techniek in Crooswijk

   In Crooswijk zijn de basisscholen Pierre Bayle en de Oscar Romeroschool druk bezig met het vormgeven van hun programma W&T (Wetenschap en Techniek). De kinderen uit de groepen 1 t/m 8 maken ...

  • News - 13 juni 2022

   Herinvoeren techniekprofiel BWI

   We zijn verheugd dat in Rotterdam Noord ook het profiel BWI (Bouwen Wonen Interieur) weer wordt aangeboden aan vmbo-leerlingen. Dit jaar startten 17 leerlingen op het Vakcollege Hillegersberg hiermee. Zij volgen een deel ...

  • News - 13 juni 2022

   Experience Centre

   Het Experience Centre is het nieuw ingerichte techniekcentrum van het Experience College voor de techniekprofielen MVI en PIE. Drie keer per week worden basisschoolleerlingen hier ontvangen om technieklessen te volgen. Er zijn ...

  • News - 13 juni 2022

   De TechXpress

   Het Grafisch Lyceum heeft met de TechXpress inmiddels al heel wat basisscholen bezocht.  De maanden maart, april en mei (en juni) is de Tech Xpress volgeboekt. Vanaf 15 maart tot en met 31 mei hebben ze ruim ...

  • News - 13 juni 2022

   Genderscan VHTO

   Op vier scholen in onze regio is de genderscan uitgevoerd van VHTO. De genderscan laat zien op welke wijze een school beter kan inspelen op de behoefte van meisjes en jongens. Veel ...

  • News - 13 juni 2022

   Bezoek beoordelingscommissie

   De beoordelingscommissie van STO kwam 25 februari 2022 een kijkje nemen in Rotterdam. Zij wilden graag weten hoe het ging met alle activiteiten. De programmaleiding had een gevarieerd programma in elkaar gezet ...

  • News - 13 juni 2022

   Programmaleiding: afscheid Wim

   Wim de Boom heeft zijn werkzaamheden voor STO-Rotterdam-Noord beëindigd. Hij is vanaf de start betrokken geweest bij onze regio, heeft meegeschreven aan de plannen en als lid van de programmaleiding meegeholpen om het ...

  • News - 14 februari 2022

   Nieuws Tech op Zuid

   We zijn bijna halverwege de subsidieperiode van Sterk Techniek Onderwijs en we zien een aantal mooie ontwikkelingen ontstaan bij Sterk Techniek Onderwijs Rotterdam Zuid. Lees de nieuwsbrief. Nieuwsbrief Tech op Zuid ...

  • News - 31 januari 2022

   Metalent opent eigen praktijkopleidingslocatie

   In Schiedam opende onlangs Metalent Technical Education Center Plus (MTEC+) haar deuren. Deze praktijkopleidingslocatie en bedrijfsvakschool in de metaaltechniek betekent een uitbreiding van het aantal praktijkgerichte vakopleidingen in de metaal in Zuid-Holland. Metalent ...

  • News - 31 januari 2022

   Open dag Beroepentuin en Haagbouw

   Hebt u kandidaten die graag een mooi vak willen leren in de techniek? Of zoekt u beginnende vakmensen voor werkzaamheden in uw bedrijf? Bij de Beroepentuin en bij Haagbouw leiden we mensen op ...

  • News - 30 november 2021

   Praktijkverhalen gezocht

   Duurzaamheid is een hot item. Ook op scholen. Leerlingen zijn bezig met duurzame vraagstukken, maar het ontbreekt hen soms aan praktijkvoorbeelden. Graag nodigenn wij bedrijven uit om hun verhaal te vertellen over ...

  • News - 29 november 2021

   Persoonlijke aanpak samenwerking

   De samenwerking tussen school en bedrijf willen we nog persoonlijker aanpakken. Op de website staan nu 41 bedrijven die hun deuren openzetten voor leerlingen in de vorm van een bedrijfsbezoek of gastles. ...

  • News - 29 november 2021

   Kijkje in de praktijk bij IWZH Rotterdam

   Leerlingen van het Experience College zijn op bezoek geweest bij InstallatieWerk Zuid Holland locatie Rotterdam. De leerlingen zitten in hun derde leerjaar en hebben gekozen voor het profiel PIE. In het profiel PIE ...