Nieuws - 30 november 2021

Praktijkverhalen gezocht

Duurzaamheid is een hot item. Ook op scholen. Leerlingen zijn bezig met duurzame vraagstukken, maar het ontbreekt hen soms aan praktijkvoorbeelden.

Graag nodigenn wij bedrijven uit om hun verhaal te vertellen over wat zij doen. Kleine moeite voor u, maar een groot effect voor de leerlingen. De lessen beginnen in april 2022. 

Het gaat om vier scholen in Rotterdam. De leerlingen volgen het vak Technologie en Toepassing, waarbij ze met praktische opdrachten aan de slag gaan. De leerlingen zijn hier minmaal acht weken mee bezig. Vanaf april 2022 staat het thema ‘duurzaamheid; het circulaire project’ op het programma. Hoe maken we Rotterdam circulair/ duurzaam? 

We willen de leerlingen graag praktijkvoorbeelden laten zien en nieuwe ervaringen meegeven. Hiervoor hebben wij mensen nodig die hun verhaal willen vertellen. Dit kan via een (online) gastles of een bedrijfsbezoek. Eind schooljaar sluiten alle leerlingen dit project af met een presentatie. De beste presentaties of oplossingen worden getoond aan de bedrijven. Zij bepalen wie de winnaar van het jaar is.

Opdracht leerlingen

In het jaar 2026 moet Rotterdam de eerste stad op aarde zijn die op alle facetten circulair is.

Denk hierbij aan deelgebieden zoals: 

 • Afval in de gezondheidzorg, bij bedrijven, particulieren en in de haven. 
 • Denk aan scheiden/verbranden/recyclen/riolering.
 • Duurzame groene energie zoals verwarmen, koelen en elektriciteit.
 • Denk aan logistiek en transport en groene voertuigen en vaartuigen.
 • Denk aan duurzame oplossingen in het bouwen van huisvesting en gebouwen
 • Out of the box ideeën. 

Doet u mee? Geeft u ook een gastles op school of mogen er leerlingen met docent naar uw bedrijf komen voor een bedrijfsbezoek? 

We horen graag op welk deelgebied uw verhaal of uw bedrijf aansluit. We kunnen dan de leerlingen indelen, die ook met dit onderwerp bezig zijn. 

In overleg met u plannen wij deze bezoeken. Ook inhoudelijk kunt u hulp krijgen om uw verhaal af te stemmen op deze doelgroep. De mavoleerlingen zitten in de tweede of derde klas en zijn ongeveer 14/15 jaar. 

U kunt hiermee ook uw bedrijf en branche onder de aandacht brengen bij deze toekomstige werknemers en stagiaires. Wie weet ziet u ze terug als stagiair, als werknemer of als uw baas!

Neem contact op met Angela van Zaalen voor meer informatie.
Telefoon 06 -53 22 14 29 of mail naar angela@sob-rotterdam.nl.

Het is voor de scholen:

 • De Toorop Mavo
 • Libanon Lyceum
 • Scheepvaart en Transport College
 • Roncalli-mavo
  • News - 30 november 2021

   Praktijkverhalen gezocht

   Duurzaamheid is een hot item. Ook op scholen. Leerlingen zijn bezig met duurzame vraagstukken, maar het ontbreekt hen soms aan praktijkvoorbeelden. Graag nodigenn wij bedrijven uit om hun verhaal te vertellen over ...

  • News - 29 november 2021

   Persoonlijke aanpak samenwerking

   De samenwerking tussen school en bedrijf willen we nog persoonlijker aanpakken. Op de website staan nu 41 bedrijven die hun deuren openzetten voor leerlingen in de vorm van een bedrijfsbezoek of gastles. ...

  • News - 29 november 2021

   Kijkje in de praktijk bij IWZH Rotterdam

   Leerlingen van het Experience College zijn op bezoek geweest bij InstallatieWerk Zuid Holland locatie Rotterdam. De leerlingen zitten in hun derde leerjaar en hebben gekozen voor het profiel PIE. In het profiel PIE ...

  • News - 29 november 2021

   Op bedrijfsbezoek bij Haagbouw

   De vmbo-leerlingen van STC zijn 16 november op bedrijfsbezoek geweest bij Haagbouw op de Bankwerkerstraat. Het was een geslaagde ochtend waar de leerlingen veel hebben geleerd. Welke beroepen en opleidingen zijn er ...

  • News - 15 november 2021

   VCH Store

   Op 28 oktober 2021 opende het Vak College Hillegersberg de VCH Store in de Bergse Dorpstraat. De winkel van, voor en door leerlingen waar de leerlingen worden uitgedaagd en begeleid bij het ...

  • News - 9 november 2021

   Bijeenkomst 2 november 2021

   Het was fijn om elkaar weer te kunnen zien. Sommige mensen kenden elkaar alleen nog digitaal. De zaal was groot genoeg om afstand te houden. Dinsdag 2 november 2021 konden we trots ...

  • News - 9 november 2021

   MySkills Domein

   Hieronder een korte update van Vincent Wolsheimer over de Techlab van Melanchthon Wilgenplaslaan. Vincent: "Afgelopen zomer heeft de verbouwing plaats gevonden op Melanchthon Wilgenplaslaan. Hier zijn oude kozijnen verplaatst, waardoor er van ...

  • News - 8 november 2021

   Nieuws vanuit Jet-Net TechNet

   In de nieuwsbrief van het landelijke netwerk Jet-Net / TechNet delen zij hun nieuwe focus voor aankomend jaar en lees je hun aanbod voor primair onderwijs, voortgezet onderwijs en bedrijven. Lees hier ...

  • News - 11 oktober 2021

   Tech Xpress feestelijk geopend

   Op dinsdag 5 oktober werd de Tech Xpress feestelijk geopend op de VMBO lokatie van het Grafisch Lyceum Rotterdam. Onder het genot van een passend gebakje (Techy tompoucen) en passende hapjes (kleine ...

  • News - 16 september 2021

   Uitnodiging 2 november 2021

   Wij willen u graag bijpraten over de STO activiteiten in Rotterdam Noord. Dit doen wij op dinsdag 2 november 2021 op het Experience College in Rotterdam met na afloop een lopend buffet. ...

  • News - 18 juni 2021

   Beroepen in Beeld

   Op 16 en 18 november 2021 organiseert SOB Rotterdam de Beroepen in Beeld-dagen. Deze dagen gaan vmbo-leerlingen op bedrijfsbezoek of krijgen een gastles/workshop op school. Het doel is om kennis te maken ...

  • News - 15 juni 2021

   Gastlessen Tooropmavo

   Dinsdag 8 juni 2021 waren er gastlessen van professionals bij Tooropmavo. Zij gaven de leerlingen een kijkje in de beroepspraktijk en vertelde hun persoonlijke loopbaanverhalen. Het was een groot succes, zowel voor ...

  • News - 15 juni 2021

   Bedrijfsbezoeken

   Op 22 en 24 juni zijn de eerste pilots zodat leerlingen een kijkje kunnen nemen in de keuken van verschillende bedrijven. Zij oriënteren zich op verschillende beroepen in de technische sector. We ...

  • News - 17 mei 2021

   SOB partner Jet-Net & TechNet

   Jet-Net & TechNet is een partner van SOB Rotterdam. Informatie wat ze kunnen bieden kun je hier lezen. In deze nieuwsbrief doe je inspiratie op over het geven van een goede gastles, dagen zij ...

  • News - 17 mei 2021

   Nieuwsbrief Tech op Zuid

   SOB Rotterdam is een initiatief van Sterk Techniek Onderwijs Rotterdam Noord en Sterk Techniek Onderwijs Zuid. Hier een update van de projecten van Rotterdam Zuid. ...

  • News - 16 maart 2021

   Jongeren met een migratieachtergrond: onbenut potentieel voor de technieksector

   Jongeren met een migratieachtergrond kiezen relatief minder vaak voor een technische richting of opleiding in het vmbo en mbo, dan jongeren met een Nederlandse achtergrond. CBS-cijfers wijzen uit dat we in het ...

  • News - 4 maart 2021

   Nieuwsbrief Tech op Zuid

   Het is weer de hoogste tijd voor een Tech op Zuid nieuwsbrief! Het heeft dit keer iets langer geduurd omdat we op zoek moesten naar een nieuwe communicatieadviseur. Gelukkig hebben we inmiddels ...

  • News - 18 februari 2021

   Spindler Installatietechniek doet ook graag mee

   Bijna geruisloos is het platform Samenwerking Onderwijs Bedrijven Rotterdam tot stand gekomen. Dit platform ondersteunt aangesloten scholen en bedrijven in Rotterdam, zodat leerlingen zich kunnen oriënteren op kansrijke beroepen in deze regio. ...

  • News - 21 januari 2021

   Nieuwsbrief STO Rotterdam Noord

   Dit is de eerste STO Rotterdam Noord nieuwsbrief. Wilt u ook op de hoogte blijven? Meld u aan bij angela@sob-rotterdam.nl ...

  • News - 18 januari 2021

   Meer techniek in het Praktijkonderwijs

   Leerlingen maken kennis met hout-, metaal- en schildertechniek. Ook wordt er een nieuwe uitstroominrichting fietsonderhoud ontwikkeld. Er is in de periode augustus - december 2020 aandacht en tijd besteed aan de inrichting van ...