praktijkopdracht


Leren van WOII

Aeroplane Cruise Rotterdam biedt het Operatie Brandgrens Rotterdam aan. Een uniek project voor een koppeling met het bestaande leerlijn WOII geschiedenis. Werken aan een echte missie en leren over het belang van vrijheid, democratie en rechtstaat.

Ondanks WOII in de kerndoelen staat van het onderwijs en geschiedenis een prachtig vak is, is het in de bovenbouw echter vaak een keuzevak en sluit het niet altijd aan bij de belevingswereld van deze groep leerlingen.

Tijdens een spannend interactief verhaal (aanval op Rotterdam mei’ 40) gaan leerlingen zelf actief aan de slag, leren ze kritisch nadenken en te oordelen, het duiden van de betekenis van mensenrechten in het eigen leven en de samenleving. Er staat ook een sleutelbegrip centraal, bijvoorbeeld macht of identiteit.

Operatie Brandgrens heeft een overkoepelend doel en elke les heeft een missie. Leerlingen hebben steeds bepaalde kennis en vaardigheden nodig om missie van die les en uiteindelijk de overkoepelende opdracht te volbrengen. De finale van het project is een èchte vlucht boven Rotterdam. Vertrek van luchthaven Rotterdam. De aanval op Rotterdam van dinsdag 14 mei 1940 en de ‘brandgrens’ wordt op een spectaculaire manier in beeld gebracht!

De leerlingen vliegen ‘live’ mee met Duitse gevechtsvliegtuigen (hoogte en koers) tijdens deze aanval. Augmented Reality beelden worden geprojecteerd door het vliegtuigraam terwijl ze de stad onder zich zien op 1000 – 1500 ft. (300-450 mtr).

Doel: verhaal over WOII en de aanval op Rotterdam levend én actueel te houden voor leerlingen van het vmbo. Zorgen dat ze die verhalen kunnen blijven verbinden met de actualiteit waarin zij opgroeien.

Grofweg zullen de volgende stappen worden doorlopen om de opgaven uit te voeren:

 1. Gastlessen Aeroplane Cruise Rotterdam en Nationaal instituut militaire historie. 
 2. Kennisontwikkeling WOII. Aanval op Rotterdam (Fall Gelb) 
 3. Excursie Museum Rotterdam ’40-’45, stadsarchief  en luchthaven (hangaar)
 4. Interactief werken / sleutelbegrippen per les met opdracht
 5. Missie boven Rotterdam. Uitvoering van échte vlucht met zicht op aanval.

Geschikt voor:

 • Vmbo profiel onderbouw en bovenbouw 
 • Praktijkonderwijs
 • Voor PO aangepast programma

De kosten bedragen €550,– (excl. BTW) per school en meerdere klassen kunnen meedoen. Dit is inclusief theoriemateriaal WOII, gastlessen Aeroplane Cruise Rotterdam en Nationaal Instituut Militaire Historie. Bezoek Museum Rotterdam ’40 – ’45, stadsarchief en luchthaven Rotterdam (hangaar) en vlucht met 3 leerlingen. 


Bedrijfsgegevens

Aeroplane Cruise Rotterdam
Kalixfors 8
3124 RB Schiedam

Telefoonnummer: 010-4708123

Website: http://www.aeroplanecruise.com


Mogelijkheden

 1. Praktijkopdrachten
 2. LOB activiteit

Onderwijs

 • Basisonderwijs
 • Vmbo

Neem contact op met Leren van WOII

  Contactformulier

  Techniek centra en thema's, gerelateerd aan Leren van WOII

  GLR TECH XPRESS

  Het Grafisch Lyceum Rotterdam (GLR) gaat in het najaar van 2021 met een multifunctionele ‘techniekwagen’ vol innovatieve snufjes touren langs basisscholen en vo-scholen in de regio. De techniekwagen (de TECH XPRESS) wordt ...

  Techniek, ICT en Logistiek

  Met techniek, ICT en logistiek kun je veel kanten op en in elke branche hebben ze deze mensen nodig. Er zijn talloze richtingen en beroepen, van levensmiddelentechnoloog tot software ingenieur. Of zelfs ...

  Economie

  Bij de sector economie denken we aan administratie, consumptief, commerciële dienstverlening, mode en kleding. Beroepen zoals verkoper, inkoper, magazijnmedewerker, kok, receptiemedewerker, administrateur, juridisch medewerker en etaleur. Economie is vooral geschikt voor leerlingen die ...